26.5.13

Biserica Unificarii, Sun Myung Moon in r. Moldova

Obiceiul nunților în masă a fost lansat de Sun Myung Moon, supranumit ”Moonie”, la începutul anilor 60, când însă numărul cuplurilor se ridica la doar câteva zeci. De-a lungul timpului, ceremoniile s-au extins, ajungând să adune pe stadioane zeci de mii de perechi, fenomen care i-a atras gurului coreean suspiciuni legate de insuflarea comportamentului sectant. În 1997, de pildă, 30.000 de perechi și-au legat destinele la o nuntă de acest fel organizată la Washington, iar în 1999, Stadionul Olimpic din Seul a fost asaltat de 21.000 de cupluri. Motivul pentru care cei mai mulți dintre parteneri nu se cunosc prea bine înaintea ceremoniei, o mare parte dintre ei ajungând să se cunoască prin intermediul liderului religios, este viziunea lui Moon, potrivit căreia relațiile amoroase lungi duc inevitabil la promiscuitate, nepotrivire de caractere și, în ansamblu, la societăți disfuncționale. De altfel, Moon prefera, atunci când stabilea legătura dintre doi tineri, ca aceștia să provină din naționalități și culturi diferite, pentru a nu se baza nici măcar pe premisa limbii comune în stabilirea unei comunicări.

Una dintre condițiile cărora trebuie să se supună tinerii care vin la Biserica Unificării pentru a se căsători este jurământul virginității atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, proaspăt căsătoriții trebuie să garanteze că nu vor întreține relații sexuale cel puțin 40 de zile de la nuntă. Multe dintre învățăturile Bisericii Unificării sunt, potrivit lui Moon, bazate pe cele din Biblie, supuse însă unor noi interpretări. Controversatul lider religios, acuzat de mulți de ”spălarea de creiere” a enoriașilor din toată lumea, susținea că rolul său este acela de a finaliza misiunea lui Hristos, respectiv de a restabili starea de ”neîntinare” a umanității.

Ieri, la Seul, a avut loc o ceremonie specială, prima condusă exclusiv de soția lui Moonie, Hak Ja Han, rămasă văduvă după ce Moonie a încetat din viață în urmă cu cinci luni, la vârsta de 92 de ani, în urma unei pneumonii acutizate, arată AFP. Chiar dacă în ultimii ani părinții au fost cei care au avut ultimul cuvânt în privința stabilirii cuplurilor, 400 dintre cei care s-au căsătorit duminică, 17 februarie, în capitala Coreei de Sud, își aleseseră partenerul / partenera cu doar câteva zile înainte de ceremonie. 



Una dintre asemenea povești este cea a lui Jin Davidson, un student american de 21 de ani, ai cărui părinți – tatăl australian și mama japoneză – fuseseră la rândul său sortiți unul altuia de către Moon. Acesta spune că era destul de emoționat de ideea unei soții pe care nu o cunoștea bine, dar când a văzut-o pe Kotona Shimizu, o japoneză de 21 de ani, a știut că ea trebuie să-i fie soție. ”Acum avem niște probleme de comunicare, din moment ce eu nu vorbesc deloc japoneză, iar ea nu cunoaște decât puțină engleză, dar pentru amândoi este o provocare teribilă și o dovadă de credință,” povestește Davidson pentru AFP.

Etichete:biserica unificarii, casatorie, ceremonie, coreea, cupluri, foto, inteculturalitate, nunta,religie, sun myung moon


No comments: